неделя, 14 юни 2015 г.

Класики: Lamborghini Silhouette/Jalpa

През 1976 година, Lamborghini представя модела Silhouette, който би трябвало да популяризира марката сред новобогаташите в САЩ. Проектиран от Bertone, Lamborghini Silhoutte е двуместен спортен автомобил тип "тарга" с централно разположен двигател разположен напречно . Той е V8-цилиндров с работен обем от 3.0 литра и разполага 250к.с. С общо тегло от 1240кг., моделът ускорява до 100км/ч за 6.5 секунди, а максималната скорост възлиза на 260км/ч. Поради високата си цена обаче, този модел не може да стане популярен и е произведен в едва 54 бройки и се произвежда до 1979 година. Въпреки това марката не се отказва от конструкцията Silhouette и новия собственик на компанията - Raging Bull решава да направи модела основа за значително по-успешния - Jalpa, който е представен през 1981 година. 
Двата модела са технологично еднакви, но Jalpa разполага с по-мощен - 3.5 литров агрегат с 260к.с. Предвид нововъведените норми за безопасност обаче общото тегло на модела нараства значително и достига фрапиращите за такъв тип автомобил 1510кг., а от това динамичните характеристики страдат. Въпреки, че производителя обявява ускорение до 100км/ч от място възлиза на 6.0 секунди, то в реални условия стойността едва се доближава до 7.5 секунди, а максималната скорост спада на 248км/ч. 
Добрия дизайн, богатото вътрешно обзавеждане, лесното управление и всекидневната пригодност успяват да наложат този модел на марката и именно той става най-продаваният с общо 410 бройки, но въпреки това не получава полагащото му се внимание и се смята за търговски провал.  По това време цената на базовата версия, която е около 60 000 долара, надвишава малко тази на Mercedes SL (R107) и прекия си конкурент Ferrari 328. През 1988 година новия собственик на компанията - Crysler, решава да свали от производство Jalpa и го обрича на забвение, като прекратява и поддържането на резервни части. Така собствениците на този модел са принудени или да се разделят с него или да го консервират. Днес добре запазен екземпляр може да се намери за около 30 000 долара, но е трудно да бъде поддържан, което пък го прави слабо търсен и на вторичния пазар. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар