събота, 9 февруари 2013 г.

История: 50 години - Porsche 911

Тази година се навършват 50 години от представянето на първото поколение Porsche 911. Ако трябва да сме точни, през септември месец 1963 година по време на автосалона във Франкфурт, марката представя пред публика модела 901. За да бъде пуснат в продажба обаче, фирмата е принудена да преименува модела на 911, тъй като Peugeot е патентовала всички три цифрени абревиатури с нула по средата. Така през февруари месец 1964 година на пазара се проявява Porsche 911. Моделът до ден днешен е с почти не променен силует, което го прави един от най-популярните и запомнящи се автомобили на всички времена. 
Двигател тип боксер с въздушно охлаждане разположен в задната част и задвижващ задните колела. Тази концепция не се променя до 90-те години, когато фирмата предлага за пръв път версия със задвижване на 4-те колела. Дори и тогава обаче двигателят продължава да разчита на солидно количество въздух и масло за своето охлаждане. Едва преди 8 години, инженерите преработват основно 6-цилиндровия, боксер и той се сдобива с водно охлаждане и директно впръскване на горивото. През годините кубатурата на двигателите варира от 1.6 до 3.8 литра, а мощността от 128 до 480к.с. В скоро време тези стойности ще бъдат променени, тъй като се очаква турбо версията на последното поколение Porsche 911/991
  Porsche 911 се предлага и във версии кабриолет, тарга и  Speedster. На базата на 911 се основават редица спортни модели, като дори има  организирани шампионати, в които участват само модели от серията 911. Съществуват дори и версии участвали в ралито "Париж-Дакар" . Всичко това ни дава повод да мислим, че в скоро време този модел няма да бъде подменен поне във вида, в който го знаем всички ние.




Няма коментари:

Публикуване на коментар