неделя, 7 юли 2024 г.

Renault Oxygen е електрическото решение за градски доставки


Представеният преди няколко години 16-тонен концептуален, електрически камион Renault Qxygen вече е реалност и първите произведени бройки са на служба. Концептуалният камион е специално разработен за градски доставки и е с общо тегло от 16 тона. Той се захранва от батерии с капацитет, осигуряващ пробег, достатъчен за типичните градски маршрути, а неговата маневреност го прави идеален за тесни улички и зони с ограничено пространство. 
Кабината е взета на заем от семейството на D-Access, която предлага отлична видимост и лесен достъп благодарение на двете се отварящи се по подобие на автобус врати, но дизайна по разбираеми причини е значително променен. Renault Qxygen е оборудван с модерни системи за безопасност, които предпазват както водача, така и другите участници в движението. Комбинация от камери и сензори заместващи страничните огледала осигуряват панорамна гледка около камиона, а GPS системата на борда предлага най-ефективния маршрут за доставка, като се вземат предвид фактори като трафик, време за зареждане и ограничения за движение.

За задвижване Renault Oxygen разчита на електромотор с мощност 260 к.с. и тягова батерия с капацитет от 200 кВтч. Електрическият двигател работи безшумно, което го прави предпочитан за работа в ранни часове или в гъсто населени райони. Нивото на шум е под 65 dB, което е значително по-ниско от това на конвенционалните камиони. Според информацията зареждането на батерията отнема между 1 и 3 часа в зависимост от вида на зарядната станция, а  производителят гарантира, че с пълна батерия автономията може да достигне 200 км.

Няма коментари:

Публикуване на коментар