неделя, 14 юли 2024 г.

Концепции: Pontiac REV

 

Pontiac REV Concept – един автомобилен експеримент, който никога не стигна до масово производство, но завинаги остана в сърцата на автомобилните ентусиасти. Pontiac REV е като онези деца, които искат да бъдат едновременно астронавти и рали пилоти. Отвън изглежда като смесица между мускулесто купе и високопроходим автомобил, сякаш е готов да те отведе както на червения килим, така и на лунната повърхност. А интериорът? Е, там дизайнерите са се забавлявали като луди, комбинирайки футуристични дисплеи с аналогови уреди, сякаш са искали да ни покажат, че технологиите могат да бъдат и забавни.

За задвижване концепцията представена през 2001 година разчита на 3.0 литров, бензинов мотор с  мощност от 245 к.с., куплиран с петстепенна секвенциална скоростна кутия, която се управлява с джойстик и придава движението към четирите колела. Моделът е оборудван с регулируемо окачване, което ти позволява да го вдигнеш с няколко сантиметра, за да преодолееш по-трудни терени. С други думи, с REV можеш да си направиш собствен рали крос през уикенда, а през седмицата да впечатляваш съседите с футуристичния му дизайн.

Защо Pontiac REV Concept не стигна до поточната линия? Е, това е въпросът на милион долара. Може би защото беше твърде авангарден за своето време. Може би защото General Motors реши, че пазарът не е готов за толкова екстравагантен автомобил. Или може би просто защото някой в компанията си е забравил да го пусне в производство или пък просто, че марката бе убита от белите якички на General Motors.  Кой знае?

Независимо от причините, REV си остава един от най-интересните концептуални модели представени в началото на века. Той ни показа, че автомобилната индустрия може да бъде много по-забавна и креативна. И ни напомни, че понякога е добре да мечтаем и да създаваме автомобили, които не са просто средство за придвижване, а произведения на изкуството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар