вторник, 18 октомври 2022 г.

Rolls-Royce Spectre възвестява началото на електрическата ера на марката

 Случи се!  Малко повече от 10 години след представянето на концепцията Rolls-Royce 102EX,  марката представя първият си електрически  модел, чието име е Spectre. Англичаните избират да навлязат в този сегмент с луксозно купе във формата на фастбек, което предлага предостатъчно място за четири човека, благодарение на щедрото междуосие от 3.21 метра. Дизайна е еволюция на този, който познаваме от последните модели на марката, като главен акцент са двуредовите предни светлини и най-широката решетка, монтирана някога в модел на марката. Не на последно място е и факта, че Rolls Royce Spectre е и най-аеродинамичният модел на марката с коефициент на челно въздушно съпротивление от Cx-0.25.

Като цяло Rolls Royce Spectre е обвит в мистерия, тъй като производителят не споделя каквито и да е конкретни подробности относно задвижването. Споменава се за пикова мощност от 585 к.с., общо тегло от 2975 кг., автономия до 520 км. и ускорение от 0 до 100 км/ч., възлизащо на 4.5 секунди. Батерията е с общо тегло от 700 кг. и капацитет от 120 кВтч. Знае се, че моделът е оборудван със системата на окачването - Planar, която взаимодейства с адаптивните амортисьори и управляемият заден мост и на свой ред кара пасажерите да се чувстват, като на въздушно килимче по време на движение, като същевремнно осигурява и завидна стабилност на автомобила. Едно е сигурно! Усилията на марката да предложи на своите клиенти абсолютно безшумно предвижване обвито в комфорт и лукс, най-накрая  се увенчават с успех благодарение на електрическото си задвижване и всички изброени технологии налични за модела. 

Интериора е типичен за моделите на марката и на пръв поглед,  като че ли идва директно от Rolls-Royce Ghost, но леко преработен с оглед електрическата ера на марката, която стартира именно с този модел. Пред водача място намира цифров инструментален панел, налични и в други модели на марката, а изненадата е, че разработчиците са запазили аналоговото управление на климатичната инсталация. Така нареченият звезден небосклон с множество светодиоди вече се разпространява във вратите и страниците на задните панели, като сега надхвърлят 10 000 бройки, ако броим и тези в панела пред пътника. 

Продажбите на Rolls Royce Spectre ще започне в края на 2023 година, като ценово моделът ще бъде позициониран между Rolls Royce Cullinan и Phantom VIII, което ще рече, че ще трябва да си отделите минимум 400 000 евро. като цяло новото електрическо купе на марката ще замени Rolls-Royce Wraith, чието производство ще бъде преустановено веднага след като бъде изработен последният поръчан, тази пролет екземпляр. Най-вероятно, до края на следващата година ще бъде представена и открита версия на модела, за която обаче нищо не се споменава официално. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар