сряда, 6 юли 2022 г.

HiPhi Z променя разбирането за автомобила такъв, какъвто го знаете

Вторият модел на китайската марка е на път да изпрати автомобила в нова ера по отношение както на дизайна, така и от технологична гледна точка. HiPhi Z е презентиран като - GT модел с дължина от 5036 мм. и междуосие от 3150 мм., който предлага ултра луксозна и високотехнологична атмосфера в купето. Дизайна е с грубовати линии и няма аналог в нито един сериен модел предлаган на пазара и отделно разполага с активни аеродинамични панели в предната и задната част на купето. Вратите се отварят срещуположно, но Б-колоната е запазена с оглед по-добрата безопасност на пасажерите. Светлинното шоу което предлагат интелигентните DRL светлини и новата интелигентна, интерактивна светлинна група - ISD с 4066 светодиода, която обгръща целият автомобил още повече засилва чувството, че пред вас стои превозно средство от бъдещето. 

В интериора ситуацията е не по-малко интересна. Дизайна е минималистичен, като главен акцент има огромният дисплей на инфотайнмънт системата с изкуствен интелект, разположен на централната конзола, който от своя страна е оборудван с цифрово роботизирано рамо, което насочва дисплея в най-подходящата позиция удобна за водача, чрез системата за сканиране на пасажерите в купето, която влияе и на климатичната инсталация. Системата носи името HiPhi Bot и с нея може да се провежда непринуден разговор. Тя от своя страна управлява аудио системата, аромата от климатика според желанието на пасажерите, амбиентното осветление, режима на окачването и т.н. Седалките са четири на брой - индивидуални, изработени от кожа Nappa, снабдени с обдухваща и масажна функция. В тапицерията на вратите е интегрирано амбиентно осветление с ритмичен ефект, който предлага усещане за живот. Стандартно на борда намира и автономна система за шофиране от 3-то ниво оборудвана с лидар технология, 12 ултразвукови радара, 34 камери и тризонов сензор, които могат да откриват обекти на разстояние до 250 метра. Системата е подготвена и за 4-то ниво на автономно шофиране, което ще бъде включено онлайн веднага след като бъдат уредени законовите изисквания за нейната употреба. 

За задвижване Hiphi Z, разчита на два електромотора, чиято обща мощност не се съобщава и батерия с капацитет от 120 кВтч. с водно охлаждане и вградена противопожарна система. Производителят гарантира автономия от 705 км. и съобщава, че времето за ускорение от 0 до 100 км/ч. отнема само 3.8 секунди. Окачването е снабдено с въздушни амортисьори, а управляемите задни колела се изместват с 13.2 градуса, което спомага за радиус на завой от едва 5.7 метра. 

Фирмата ще започне да приема поръчки за своят модел от август месец, за когато е насрочена и официалната премиера, като цените ще стартират от 90 000 долара за базовият модел и 130 000 долара за върховата модификация. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар