събота, 1 май 2021 г.

Екзотични: GTO Squalo

 Абревиатурата "GTO" е известна на феновете на моторния спорт тъй като това е съкращение на провежданият пистов шампионат в Северна Америка, от 60-те до 90-те години на миналия век Grand Tourer Over. Инициалите са използвани в редица спортни модели на водещи производители, като характеризират техните спортни качества. В наши дни една малка английска компания наречена GTO Engineering,  отдава почит на може би най-известният автомобил носещ тези инициали, а именно Ferrari 250 GTO, като използва модерен хардуер съчетан с ретро дизайн инспириран от култовият модел за своя проект наречен GTO Squalo. Фирмата е започнала да събира поръчки, а първите бройки трябва да бъдат доставени на своите собственици най-късно през 2023 година. Това не е просто един имагинерен модел, тъй като производителят има зад гърба си реплика създадена по оригиналните чертежи на 250 GT Berlinetta, изработена изцяло на ръка и произведена в 30 екземпляра, като цените на всеки един започват от 1 млн. долара без данъци и такси.


На хартия общото тегло на новият модел не трябва да надвишава 1000кг. Имайки предвид факта, че за задвижване GTO Squalo ще разчита на новоразработен V12-цилиндров, 4.0 литров, атмосферен мотор от който можем да очакваме завидни динамични характеристики въпреки, че мощността на агрегата за сега остава в тайна. Потвърдено е, че трансмисията ще е механична, но за сега с неназован брой предавки.


До края на лятото очакваме да станат ясни още подробности, а официалните снимки на производственият модел ще видим не по-рано от края на следващата година. 

Публикацията ще бъде доразвивана в последствие...................



Няма коментари:

Публикуване на коментар