петък, 29 януари 2021 г.

Tesla Model S и Model X с фейслифт и изцяло нов интериор

 Американците обновяват своя бестселър Tesla Model S и съответно неговата производна Model X. Представен преди близо 8 години Model S, претърпява втори фейслифт, но за електрическият SUV - Model X, това е първото обновяване. Външните промени не са големи и включват предимно променен дизайн на предните броните и наличие на нов модел джанти. Впечатление прави, че хромираните елементи вече са премахнати и заменени от такива с черен лак. Като цяло всички външни промени водят до леко подобряване на аеродинамиката, което би трябвало да се отрази на шума в интериора по време на движение. 


Най-голямата промяна е в интериора. Той е съвсем нов с 17-инчов, хоризонтален дисплей за инфотайнмънт системата и цифров инструментален панел пред водача с 12.3-инчов екран. Главният акцент обаче е воланът с нестандартна за автомобил форма. За пръв път такъв тип волан характерен по-скоро за машини от аеро индустрията е инсталиран в сериен модел автомобил. Всички лостове на кормилната конзола са премахнати, а техните функции са взети от скролерите и сензорните бутони разположени на волана. Друга тема е неговата форма, която на дали е толкова удобна по време на маневри, но да не забравяме, че все пак моделите на Tesla, разполагат с автоматична система за паркиране. Уловката в случая е, че въпросният волана ще се предлага, като опция за модела, а серийно на негово място ще има напълно конвенционален идеално кръгъл волан със същите сензорни и въртящи се бутони. Мястото на втория ред седалки е подобрено, а срещу доплащане може да се поръча 8-инчов дисплей с функции за управление на тризоновия климатик и мултимедията. 


Техниката и на двата модела е сериозно променена. Налични са нови електромотори с увеличена мощност и капацитет на батерията. Най-мощната стандартна версия вече разполага с 679к.с., а времето за ускоряване от 0 до 100км/ч. става за 3.1 секунди. За тези, които искат повече мощност и са склонни да се разделят с над 120 000 долара се предлага модификацията Model S Plaid с три електромотора с обща мощност от 1034к.с. Според производителят, ускорението на тази версия до 100км/ч. от място става за 1.9 секунди, а максималната скорост е 322км/ч. при обещана автономия от 628км. До края на годината се очаква и още по-мощна версия наречена Plaid +, чиято автономия ще бъде увеличена до 840км. Всички тези промени са налични и Model X, но при нея динамичните характеристики са съответно: 0-100км/ч. - 2.5 секунди, 262км/ч. максимална скорост и автономия от 547км. за версията Plaid. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар