петък, 1 декември 2023 г.

Серийната версия на Tesla Cybertruck с по-висока цена и по-малка автономия

 Късно снощи се състоя премиерата на производствената версия на може би най-спорно изглеждащият модел на пазара - Tesla Cybertruck. Дизайнът на електрическият пикап продължава да бъде като на модел от нискобюджетен фантастичен филм въпреки, че серийната версия е претърпяла известни промени по отношение на визията съобразени най-вече с безопасността и аеродинамиката. Дизайнерите са изцедили всичко възможно от концепцията с плоски панели и остри ъгли, като са постигнали коефициент на челно въздушно съпротивление от - 0,33. 

Според официалната информация Cybertruck е с дължина от 5.68 метра, а общото тегло на едномоторната версия на модела с купе изработено от неръждаема стомана възлиза на 3104 кг. Той е базиран върху новоразработената от марката платформа, която дава възможност за наличието на един, два или три електромотора, саморегулиращо се адаптивно окачване с въздушни амортисьори и кормилно управление без твърда връзка между волана и колелата, както и управляем заден мост, който ще се предлага срещу доплащане. Капацитета на тяговите батерии налични за различните версии все още не се споменава, но става ясно, че всички модификации ще разполагат с възможност за двупосочно зареждане, а за 15 минути собствениците ще могат да заредят батерията с електричество достатъчно да бъдат изминати до 200 км. Срещу доплащане марката предлага възможност за допълнителна батерия позиционирана в товарното пространство, която удължава пробега с 209 км.

Базовата версия ще се предлага с един електромотор чиято мощност не се съобщава, която ще разполага с автономия от 405 км. и ще ускорява до 100 км/ч. за 6.5 секунди. Тя обаче ще бъде налична на пазара не по-рано от края на 2025 година. Първоначално на пазара ще бъде налична двумоторната версия със задвижване на четирите колела с мощност от 600 к.с., която ускорява до 100 км/ч. от място за 4.1 секунди и има автономия до 547 км. Върховата версия наречена Cyberbeast с три електромотора ще бъде налична в края на следващата година с мощност от 845 к.с. и автономия от 515 км. При нея ускорението до 100 км/ч. от място отнема 2.6 секунди, измерени според американският стандарт с летящ старт.  

За разлика от екстериорът, то интериорът предлага елегантна атмосфера с минималистичен дизайн характерен за моделите на марката и място за 5 или 6 човека. Цялата информация за водача идва от централно разположен 18.5-инчов дисплей, от който се управляват и повечето от функциите в автомобила, включително избора на предавки и интелигентната климатична инсталация чиито дифюзьори за въздух са скрити. Явно обаче производителят няма доверие на тази технология и е предвидил резервен вариант за избор на предавките с бутони позиционирани на конзолата на LCD огледалото за обратно виждане. 

Возещите са на втория ред седалки разполагат с интегриран на централната конзола между предните седалки 9.4-инчов тъчскрийн дисплей. Срещу доплащане производителят предлага редица аксесоари включително пакет от соларни батерии и интегрирана в багажното отделение палатка, която превръща модела в кемпер. Налични за модела са и изводи за контакти 120 или 240 волта с изходна мощност от 11.5 kw. 

Производството на Tesla Cybertruck ще се осъществява в Тексас, а цените ще са далеч по-високи от предвиденото. Първоначално на пазара ще бъде достъпна двумоторната версия с цена от 79 900 долара, последвана от тримоторорната версия с цена от 99 900 долара. Очакваната в края на 2025 година едномоторна версия ще бъде налична с цена от 60 900 долара. Срещу доплащане от 7000 долара се предлага пакета Full Self-Driving.



Няма коментари:

Публикуване на коментар