вторник, 29 март 2022 г.

Lotus Eletre ще се произвежда в Ухан

 Преди десет години английската компания направи първите опити за SUV модел като за целта, бе създадено съвместно предприятие с китайската марка Yongman, наречено Youngman-Lotus, а самият модел носеше името - Т5. До серийно производство на този модел, така и не се стигна, тъй като китайците инвестираха огромни средства в покупката на Saab (И Saab стана китайски!), както и закупуването на част от Spyker, което в край на сметка доведе до фалит на компанията, а Lotus която от своя страна стана собственост на Geely, загуби интерес от подобен модел до днес, когато става ясно, че първият SUV на Lotus, ще носи името "Еletre" и ще бъде изцяло електрически. 

Официалната премиера на електрическият SUV ще се състой по-късно, тази вечер, но сега пред нас са първите официални изображения на модела, които го разкриват в пълният му блясък. Имайки предвид собственика на марката не е учудващо, че производството на Lotus Eletre ще се осъществява в новата фабрика в Ухан - Китай. Все още не разполагаме с каквато и да е информация относно модела, но се надяваме до броени часове такава да е налична, заедно със снимки с висока резолюция, които ще бъдат добавени към този пост. 


++++++++++++++++++++++++++++++

Ето какво сочат официалните данни за модела. Общото тегло възлиза на 2268кг.,  дължината - 5105мм., а междуосието - 3019мм. Lotus Eletre ще се предлага във версии с 4 и 5 места, а багажното пространство е с обем от 400 литра плюс 77 литра, под предния капак. Моделът е построен върху изцяло нова моделна платформа предназначена за бъдещите електрически модели на марката, които трябва да бъдат представени до края на 2026 година. Продажбите на Eletre в Европа и Китай ще започнат през 2023 година, а в САЩ моделът няма да пристигне по-рано от 2024 година. 


За задвижване Lotus Eletre, разчита на два електромотора с обща мощност от 592 к.с. и батерия с капацитет от 100 квТч., която трябва да осигури автономия от 600км. Тя от своя страна е с възможност за бързо зареждане, което за 18 минути предоставя пробег за още 400км. Според информацията ускорението на тази версия до 100 км/ч. от място става за 3 секунди, а максималната скорост възлиза на 257 км/ч. Любопитен факта е, че в по-късен етап ще бъде предложена и версия с мощност 700 к.с., чиито динамични характеристики все още се пазят в тайна. 


Не по-малко интересен е интериора на Eletre, тъй като същият няма нищо общо с този от познатите модели на марката. Кабината е светла и просторна, а интериора ви посреща със спортен волан с неправилна форма и високотехнологичен кокпит с два лентови дисплея за водача и спътника до него. На централно място е позициониран 15.1-инчов, OLED дисплей, като хедъп дисплея с добавена реалност, също не е забравен. Картината от страничните камери заместващи стандартните огледала се изобразява на малки дисплеи интегрирани във вратите, по подобие наAudi E-Tron Sportback. Возещите се на втория ред седалки също се радват на тъчскрийн дисплей, чиято картина може да се клонира от тази на инфотънмънт системата, когато не сърфирате в интернет пространството. Благодарение на китайският собственик, електрическият SUV на Lotus ще разполага и с автономна система за шофиране от 3-то и 4-то ниво, която е оборудвана с Lidar технология. Тя от своя страна ще бъде налична в серийното оборудване, но ще се активира срещу доплащане в зависимост от това в кой регион е продаден автомобила и дали съответните власти разрешават това.  

Към настоящият момент се споменава цена за базовият модел от около 100 000 долара, но имайки предвид, че продажбите ще започнат поне след една година има голяма вероятност, тази цифра да се промени значително. Не става ясно дали в тези 100 000 долара влизат таксите и транспортните разходи. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар