четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Nissan IDS Concept с автономна система за управление

Поредната концепция показана на автосалона в Токио идва от Nissan  и носи името IDS (Inteligent Driving Study). както подсказва самото име с нея марката демонстрира система за автономно шофиране, която би трябвало да стане основа за системата, която ще бъде вграждана в някои от моделите на марката след 2020 година. Системата работи в два режима, като първият позволява на водача сам да управлява автомобила, но въпреки това при случаи на риск, тя поема контрола на автомобила в свои ръце. Вторият режим е напълно автоматичен, като дори може да симулира различните маниери на шофиране на собственика в зависимост от трасето. При този случаи водачът ще може да дава указания или дори да се намесва леко чрез своя смартфон или таблет. До колко искаме това да стане факт не е ясно, но на 100%, някои от хората които днес са на 10 години в близко бъдеще биха се радвали на подобна технология. 
Интериорът е подобаващ за модел показващ технология за след 2020 година. Той е футуристичен и има възможност да се променя в зависимост от това дали водачът е избрал рочен или автоматичен режим на управление. По точно става въпрос за позициите на четирите седалки, които при автоматичен режим се позиционират за по-лесен разговор между пасажерите. 
За задвижване Nissan IDS Concept разчита на изцяло електрическо задвижване и батерия от 60 кВтч гарантираща пробег от над 300км с едно зареждане. до колко от видяното тук ще стане реалност в близко бъдеще предстои да се разбере, но при всички случаи бъдещето е ясно. Фирмите работят усилено върху автономните системи за шофиране и алтернативни методи на задвижване. Автомобилът ще стане просто поредната вещ, която трябва да се включва в контакта. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар