Страници

неделя, 5 май 2024 г.

Mini SE с потенциален риск от самозапалване

 Тази седмица стана ясно, че английският производител ще привика в рамките на следващите месеци над 100 собственици в оторизирани си сервизи за обстоен преглед на корпуса на тяговата батерия на електрическите Mini SE произведени между 2021 и 2023 година. За сега акцията обхваща точно определени бройки, но в последствие ще засегне всички електрически модели на компанията произведени в този период, като това ще се осъществява в рамките на сезонните обслужвания. 

Проблемът може да предизвика късо съединение причинено от нахлуването на вода в корпуса на батерията поради недостатъчно количество уплътняващ материал. За успокоение на собствениците се съобщава още, че при евентуален проблем в работата на батерията на бордовият компютър ще се появи съобщение за неправилна функционалност на батерията относно нейната температура, но това ще бъде възможно само, ако автомобилът е в движение. За съжаление проблемът е наличен и когато автомобилът е в покой, което да някъде е и причина компанията да съветва собствениците да не паркират своите автомобили в гаражите си. За сега са известни само два случая за възпламеняване на автомобили причинено от този проблем, като за щастие, те са без фатални последствия. 

По предварителни изчисления на производителят, потенциалното количество от засегнатите модели произведени в този период е около 10%. На всички засегнати модели, тяговите батерии ще бъдат подменени за сметка на производителят независимо от неговият пробег и актуалността на гаранцията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар