събота, 25 май 2019 г.

Skoda Citigo iV е първият електрически модел на марката

След като представиха първият си хибриден модел в лицето на обновената Skoda Superb, сега чехите представят и първият си сериен електрически модел, който ще бъде пуснат в продажба още тази година. Той е базиран на Skoda Citigo и носи обозначението iV, което ще бъде налично за всички бъдещи електрически модели, които марката възнамерява да представи на пазара. 
Skoda Citigo iV, разполага с технологията на Volkswagen E-Up, но благодарение на новата литиево-йонна батерия с капацитет от 36.8 кВч., моделът може да измине с едно зареждане цели 265км. За пълно зареждане на батерията от нормалната електрическа мрежа са необходими 5.5 часа, но с бързозардна станция времето за зареждане до 80%, от капацитета на батерията се свежда до един час. Електромотора е познатият от E-UP!, с мощност 83к.с., който позволява ускорение до 100км/ч от място за 12.5 секунди и максимална скорост от 130км/ч. 
Производството на модела ще се осъществява в Братислава, като продажбите трябва да започнат не по-късно от края на есента. Цени не се споменават, но най-вероятно те ще съвпадат с тези на немският модел, но предимството на Skoda ще бъде по-голямата автономията. При всички случаи в по-късен етап и моделът на VW,също ще се сдобие с новата батерия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар